Wilt u een afspraak maken?

Gaat u zelf een Click PVC vloer maken?

Click PVC leggen?

Click PVC vloeren hebben een eenvoudig clicksysteem waardoor een click PVC vloer gemakkelijk gelegd kan worden na een goede voorbereiding. Zelf leggen van Click PVC is niet moeilijk en is vergelijkbaar met het leggen van een laminaatvloer. Hoe begint u met het leggen van een Click PVC vloer? Waar dient u rekening mee houden als u de vloer zelf gaat leggen?

De verschillende soorten Click PVC

Er zijn 2 verschillende types Click PVC vloeren, namelijk mét of zonder een geïntegreerde ondervloer.

PVC heeft de volgende voordelen:

  • PVC is slijtvast
  • PVC is zeer vochtbestendig
  • Eenvoudig te leggen door de standaard click verbindingen
  • PVC is ook te verkrijgen in plak variant
  • Geen intensief onderhoud nodig

Lees hieronder de belangrijkste verschillen tussen deze twee types en kies welke Click PVC het beste bij u past.
 

Click PVC met geïntegreerde ondervloer

Click PVC met een geïntegreerde ondervloer heeft geen extra ondervloer meer nodig bij het leggen. Voor het leggen van een Click PVC vloer met geïntegreerde ondervloer is het niet nodig om een vloer te egaliseren als deze redelijk vlak is. De geïntegreerde ondervloer zal minimale oneffenheden opvangen. De geïntegreerde ondervloer werkt ook als geluidsreductie waardoor er minder geluid te horen is als er over de vloer heen gelopen zal worden.
 

Click PVC zonder geïntegreerde ondervloer

Click PVC zonder een geïntegreerde ondervloer dient op een egale vloer worden gelegd. Dit mag direct op de vloer zijn of er kan eventueel een speciale PVC ondervloer worden gebruikt. Wanneer men vloerverwarming heeft zal een Click PVC vloer zonder geïntegreerde ondervloer een lagere warmteweerstand hebben dan een vloer mét geïntegreerde ondervloer.
 

Waarmee dient u rekening te houden als u een Click PVC vloer gaat leggen?

Bereken altijd van tevoren het aantal m2 welke u nodig hebt! Bereken de lengte en de breedte van de ruimtes en vermenigvuldig deze met elkaar om tot het aantal m2 te komen. Bij het bestellen van uw Click PVC Vloer moet u altijd rekening houden met zaagverlies bij het plaatsen van een Click PVC vloer. Bij het leggen van een Click PVC vloer in wildverband is er ongeveer 5% zaagverlies. Bij een tegel Click PVC vloer of visgraat Click PVC vloer is er10% zaagverlies.

Voordat u begint met Click PVC leggen, laat u het eerst “‘wennen’ aan de temperatuur van de ruimte waar u gaat leggen. Leg de vloerdelen minstens 48 uur van tevoren in deze ruimte plat neer. Niet rechtop of schuin tegen een muur.

U gaat eerst bepalen in welke richting u de Click PVC vloer wil gaan leggen. De ideale legrichting heeft vaak te maken met de lichtinval in de ruimte. Laat het licht in de lange v-groeven vallen voor een mooi resultaat.
 

Gereedschap en materialen
 

Click PVC leggen: zorg voor goed gereedschap.

Gebruik bij het leggen van een Click PVC eventueel een legset om de vloer goed aan te slaan. Verder heeft u een stanleymes, hamer, rolmaat, zaag en een timmerpotlood nodig.
 

De juiste ondervloer

Bij het leggen van een Click PVC vloer is het belangrijk dat de ondervloer/vloer goed voorbereid is. Afhankelijk het het type Click PVC moet er aan andere eisen voldaan worden.
 

Click PVC zonder geïntegreerde ondervloer

Voor het plaatsen van een Click PVC vloer zonder geïntegreerde ondervloer is het noodzakelijk dat het vloer oppervlak volkomen egaal is. De Click PVC vloer zal geen oneffenheden kunnen opvangen. Wanneer de PVC vloer direct op het beton wordt geplaatst is het aan te raden om een vochtscherm te gebruiken om eventueel opkomend vocht te weren.

Click PVC met geïntegreerde ondervloer

Bij het leggen van een Click PVC vloer met geïntegreerde ondervloer is het niet nodig om een ondervloer te plaatsen. De ondervloer zit immers al aan het PVC vast. De ondervloer die aan het Click PVC zit zal ook oneffenheden kunnen opvangen zoals we dit gewend zijn van reguliere ondervloeren.

Tip: Moet de vloer nog worden geëgaliseerd? Lees ons stappenplan om zelf aan de slag te gaan met egaliseren.
 

Stanley mes

Bij het leggen van Click PVC is het gebruik van een Stanley mes aanbevolen. Click PVC vloeren kunnen worden gezaagd of gesneden. Wanneer u ervoor kiest om Click PVC te gaan snijden, vervang dan regelmatig uw mesjes.
 

Plintenschaar

Om uw nieuwe Click PVC vloer direct af te werken is het aan te raden om afwerklijsten/plinten te plaatsen. Er kan ook voor gekozen worden om hoge plinten te plaatsen voor een luxe en extra mooie afwerking. Voor het plaatsen van afwerklijsten adviseren wij om een plintenschaar te gebruiken. Met een plintenschaar is het gemakkelijk om afwerklijsten in 45° te knippen.
 

Profielaftaster

Bij het leggen van een Click PVC vloer zijn er altijd plekken die wat lastige vormen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deurposten en leidingen van verwarmingen. Een profielaftaster kan het gemakkelijker maken om deze lastige vormen over te nemen. Druk de profielaftaster tegen de lastige vorm en neem vervolgens de vorm over op het PVC.
 

Zwaaihaak

Heeft de ruimte niet overal haakse hoeken? De niet haakse hoeken kunt u aftekenen met een zwaaihoek. Draai de fixeerschroef los en zorg dat de zwaaihaak in de hoek ligt. Draai de schroef weer vast en neem de vastgestelde hoek over op de Click PVC stroken.
 

Lees altijd eerst de leginstructies van de fabrikant.

Om goed te werk te gaan is het raadzaam om altijd eerst de leginstructies te lezen van de nieuwe Click PVC vloer. De leginstructies zijn terug te vinden op onze website of op de website van de betreffende PVC leverancier. Meestal zit er ook een instructie in de verpakking van de Click PVC vloer.
 

Afzagen / snijden planken

Na het leggen van de eerste baan zal er aan het einde van deze baan een gedeelte overblijven. Snij of zaag de laatste Click PVC plank op maat en gebruik dit als een beginner. Is het rest-stuk te klein? Snij of zaag dan een nieuwe PVC plank doormidden en start hiermee.

De laatste PVC planken kunt u met behulp van een decoupeerzaag of een Stanleymes op maat maken. Een Stanleymes geeft minder rommel maar scherpe mesjes zijn hierbij het meest belangrijk.

Wanneer u PVC ook schuin moet afsnijden kunt u ervoor kiezen om dit met een decoupeerzaag te doen. Ook voor het uitzagen van stukjes PVC bij leidingen is het aanbevolen om dit met de decoupeerzaag te doen.
 

Click PVC is ook in visgraat motief te verkijgen. Bij het leggen van een visgraat motief is het belangrijk dat goed begint. Begin altijd in het midden van de ruimte waar de nieuwe visgraat PVC vloer komt te liggen. Meet op meerdere plaatsen het midden van de ruimte. Teken een rechte lijn op de vloer die als middenlijn zal functioneren. Click vervolgens een aantal eerste planken in elkaar en leg deze als volgt op de middenlijn die op de ondervloer is afgetekend.
 

Wilt u geen patroon in uw nieuwe Click PVC vloer?

Leg dan de vloer in wild verband. Begin de eerste rij met een hele plank. De tweede rij begint u met een derde van een hele plank en op de derde rij begint u weer met een hele plank Zo wisselt u de hele planken en de kleinere planken steeds om en om af. Houdt rekening met meer zaagverlies. Afhankelijk van dit zaagverlies zult u extra Click PVC moet inkopen.

Afwerken bij leidingen

Loopt er een leiding door het midden van een rij Click PVC? Probeer dan de kopse kanten van twee planken op precies dit punt te krijgen. Hierdoor kunt u aan beide planken een deel uitzagen/snijden en deze vervolgens om de leiding heen plaatsen.
 

Laatste baan Click PVC

Als u bent aangekomen bij de laatste rij Click PVC, moet deze vaak in de breedte worden gezaagd/gesneden. Om deze maat goed af te kunnen meten kunt u een plank neerleggen op de een-na-laatste rij Click PVC. Leg hierna een tweede plank op deze plank en leg deze tegen de muur. Teken de plank af en zaag deze op maat. Vergeet niet rekening te houden met de speling tussen de Click PVC vloer en de muur.
 

Een Click PVC vloer kiezen?

Bent u op zoek naar een sterke en sfeervolle nieuwe vloer met de looks van hout of steen? Click PVC is er in veel verschillende soorten beschikbaar, zoals rechte planken, tegels of een visgraat motief. Click PVC is steeds populairder en is vaak niet te onderscheiden van een echte houten vloer of stenen vloer. Het is nu dus nog gemakkelijk om een nieuwe vloer zelf te leggen.

Een nieuwe Click PVC vloer zal de sfeer bepalen in huis.

U kunt bij ons in de winkel ook om verdere info vragen en om hoe de vloer eventueel vooraf te egaliseren.

Scroll to Top